Image
Image

Üst Giyim Nedir?

 

Vücudun üst kısımlarını örten kıyafetlere üst giyim denilir. Günlük hayatta sıklıkla kullanılan tek parça üst giyimler özel etkinlikler, spor etkinlikleri, gündelik yaşam alanlarında tercih edilir. Öncelik olarak, hangi alanlarda kullanıldığı, ne fayda sağladığı, neyi amaçladığı gibi işlevsel özellikleri ön planda tutulsa da kişiler kendi tarzlarını da üst giyim parçalarına yansıtmaktadır. Bedeni dış etkenlere karşı korumak, sıcak tutmak ya da sıcağı engellemek gibi amaçlara hizmet eden kıyafetlerdir.

 

Üst Giyim Parçaları Nelerdir?

 

Tişörtler, sweatshirtler, gömlekler, bluzlar, atletler, kazaklar, gömlekler, ceketler, kabanlar en bilinen ve kullanılan üst giyim parçalarıdır. Hem günlük kullanım hem de özel etkinlikler için tercih edilir ve kullanıcıların kişisel ifadelerini ve ihtiyaçlarını yansıtır. Üst giyim, işlevselliği, tarzı ve konforu bir araya getirerek, giyim seçimlerinin önemli parçasını oluşturur. İşlevsellik açısından tercih edilecek olan giyimin hangi alanlarda kullanıldığına bakılır. Günlük hayatta kullanılacaksa daha sade ve rahat tercih edilirken, spor etkinliklerinde kullanılacak olan parçanın terletmeyen yapısının olmasına hava alan kumaş özelliklerine dikkat edilmelidir. Özel etkinliklerde ise şık veya klasik parçalar daha uygun olacaktır. Tercih edilen aynı zamanda kullanıcıya konfor da sağlamalıdır. Kullanım alanı belirlendikten sonra kişileri rahat ettirecek kıyafet parçaları kullanılmalıdır. Üst giyim parçalarında konfor arayanlar için çözüm, parçasının dokusuna, kumaşına, hareket alanı sağlamasında ve  mevsime uygunluğuna bakmaktır. Rahat deneyim yaşamak için vücuda rahatsızlık hissi vermeyen ve hareket özgürlüğü sağlayan giyim parçaları tercih edilmelidir. Pamuklu kıyafetler en güzel örnektir. Nerede kullanılacak ya da hangi giyim parçası tercih edilecek olursa olsun giyilecek kıyafetin rahat olmasını isteyen kişiler konfor ihtiyacını da göz önünde bulundurarak seçim yaparlar.

 

Üst giyim parçaları kendi içlerinde de sınıflandırılır. Tişörtler, sweatshirtler, gömlekler, bluzlar, atletler, kazaklar ve gömlekler tek parça halinde giyildiği gibi üzerine başka bir parça daha alarak kombinlenen kıyafetlerdir. Kaban, palto, ceketi hırka gibi parçalar ise dış giyim olarak nitelendirilir. Tek parça şeklinde giyilmez. İçine mutlaka yukarıda bahsedilen parçalardan herhangi biri eklenir. Dış giyimin tercih sebebi mevsimsel koşullara göre değişkenlik gösterir. Mevsime uygun kıyafetler göz ardı edilemeyecek şekilde önemlidir. 

 

Üst Giyim Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

 

Doğru üst giyim parçalarını seçmek, sadece tarzı değil, aynı zamanda rahatlığı ve konforu da etkiler. Seçim yaparken kumaş, malzeme, kalite, dayanıklılık, beden uyumu, tarz, renk, desen, konfor ve mevsime uygunluk dikkate alınması gereken önemli faktörlerdendir.


Kumaş türleri arasında pamuklu veya keten kumaşlar ve hafif malzeme yapısında olan kumaşlar tercih edilmelidir. Yaz aylarında hafif ve nefes alabilen malzemeler tercih edilirken, kış aylarında ise sıcak tutan ve rüzgâra dayanıklı kumaşlar seçmek önemlidir. Kumaşların kalitesi ve dayanıklılığa seçim yaparken dikkat edilmesi gereken maddelerdendir. Giysilerin kalitesi, uzun vadeli kullanımı için kritiktir. Uzun ömürlü olması için kolay yıpranan yapısı olmamalıdır. Kaliteli malzemelerden yapılmış giysiler, uzun ömürlüdür ve zamanla deformasyona uğramazlar veya eskimezler. Giysi alırken malzeme kalitesine ve dikişlerin sağlamlığına bakılmalıdır. Malzeme kalitesi ve dayanıklılık kumaşlardan oluşan üst giyim seçenekleri arasından kişiler kendi bedenlerine uygun alışverişler yapmalıdır. Beden uyumu olduğu kadar parçaların kesimi de önemlidir. Vücudu saran ama sıkmayan kesimler tercih etmek hem rahatlık hem de estetik açıdan daha iyi seçeneklerdir.  Giysi seçiminde tarz ve kullanım amacı göz önünde bulundurulmalıdır. Ofis ortamı için daha resmi giysiler seçilirken, günlük kullanım için daha rahat ve spor tarzda giysiler giyilir. Gerekli önemli maddelere dikkat edilerek kişilerin kendi kişisel tercihleri çerçevesinde uygun üst giyim parçaları bulmak mümkündür. Renk ve desen seçimi, tarzı ve kişiliği yansıtmanın önemli yollarındandır. Herkesin ten rengine ve kişisel tercihlerine göre uygun renkler ve desenler vardır. Sade ve nötr renklerin yanı sıra cesur ve canlı renkleri denemekten çekinilmemelidir fakat renk yine de ayrıca özen gösterilmesi gereken konudur çünkü bazı renkler bazı cilt tonlarıyla uyumsuzdur. Giysilerin fiziksel ve duygusal olarak rahatlık sağlaması önemlidir. Cildi tahriş etmeyen, hareket özgürlüğü sağlayan ve kendinizi iyi hissettiren giysiler seçmek gerekir. Üst giyim seçiminde  kişiler kendilerini en iyi şekilde ifade eden ve konfor sağlayan giysileri seçmelidir.

 

Üst Giyimde Tercih Edilen Renkler Nelerdir?

 

Renk tercihi kişisel zevklere ve moda trendlerine göre değişkenlik gösterir. Cilt tipine ve tarza göre renk seçimleri yapmak en uygun kriterdir. Modayı yakından takip eden kişiler yılın modasına uygun tercihler yaparken daha sıradışı görüntüler elde etmek isteyenler tamamen modadan bağımsız olarak edebilirler. Siyah ve beyaz üst giyim parçaları zamanın standartlarından farklı olarak her dolapta bulunması gereken renklerdir. Hemen hemen her dolapta siyah beyaz tonlarını görmek mümkündür. Canlı, neon, ya da soft ve pastel tonlarındaki üst giyim parçaları da tercih sıralamalarında başlardadır. Her cilt tipine uygun renkte kıyafet bulmak günümüz tekstil sektöründe zor rastlanmayan durumdur. 

 

Açık cilt tonuna sahip olanlar, pastel tonlarında ve yumuşak renklerdeki giysilerle harika görünürler. Açık mavi, pastel pembe, lavanta ve mint yeşili gibi yumuşak tonlar, açık cilt tonuna sahip olanları aydınlatır ve canlandırır. Orta cilt tonuna sahip olanlar için renk seçim alanları daha geniştir. Yeşil, turuncu tonları, şeftali rengi, mürdüm, turkuaz ve altın gibi sıcak tonlarda giysileri orta cilt tipine sahip olan insanlar için uygundur. Esmer cilt tonuna sahip olanlar için canlı renklerdeki giysiler mükemmel seçeneklerdir. Kırmızı, portakal, sarı, zümrüt yeşili ve derin maviler gibi canlı tonlar, cilt tonlarını vurgular.

 

Üst Giyim İçin Vücut Ölçüsü Nasıl Alınır?

Üst giyim seçerken doğru beden ölçüsünü almak, giysilerin bedene tam olarak uyum sağlamasını olanak tanırken rahat kullanım alanı da verir. Doğru ölçülerle seçilen giysiler, daha şık ve estetik bir görünüm sunar. Giyim ölçüsü alma yöntemi oldukça basittir. İhtiyacınız olan tek şey mezuradır. Mezura kullanarak göğüs çevresi, bel genişliği, omuz genişliğinin ölçüsü alınır. Son işlem olarak da kolların uzunluk ölçüsü alınır. Göğüs çevresini ölçmek için, mezura göğsün en geniş noktasından geçirilir ve sırtın arkasında birleştirilir. Bel genişliği ölçümü, belin en dar noktasından yapılırken, omuz genişliği ölçümü ise sırttan bir omuz ucundan diğerine mezura tutularak alınır.